Een enkelverstuiking is de meest voorkomende sportblessure.

Na een eerste verstuiking heeft een sporter een jaar lang een verhoogd risico op een volgende. Door het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining kan een herhaalde verstuiking worden voorkomen. Sportarts Kasper Janssen deed onderzoek naar de effectiviteit van beide strategieën.

Brace,balanstraing of een combinatie, welke optie werkt het beste om een enkelverstuiking te voorkomen ? Kasper Janssen onderzocht dit door een jaar lang 384 sporters te volgen na een enkelverstuiking. De sporters werden verdeeld in drie groepen.
Eén groep kreeg een brace voor tijdens sport voor één jaar.
Een tweede groep kreeg een oefentol om thuis twee maanden op te trainen.
Een derde groep kreeg een combinatie van beiden voor twee maanden.
Janssen: “Na een jaar bleek dat het gebruik van een enkelbrace goedkoper is en meer enkelverstuikingen voorkomt dan trainen op een oefentol.
Met andere woorden, balanstraining werkt goed maar een brace nog beter”.

In een tweede onderzoek keek Janssen naar hoe voetballers en hardlopers drie verschillende brace typen waardeerden.
Ze droegen tijdens sport afwisselend een soepele compressiebrace, een stevigere veterbrace of een stijve semi-rigide brace.
Janssen;” de bracevoorkeur verschilt per sport.
Voetballers en hardlopers geven de voorkeur aan de compressiekous, terwijl volleyballers de voorkeur geven aan de veterbrace”.

Artsen en fysiotherapeuten kunnen sporters met deze kennis een beter braceadvies geven.

Kasper Janssen promoveerde op 7 september bij VUmc.

Bron: https://yourthesis.nl/ankle-sprain-prevention-from-evidence-via-practice-to-the-athlete/

https://www.ntvg.nl/artikelen/tape-brace-na-enkelbandletsel

Product is toegevoegd om te vergelijken

Deze website van Sportbrace gebruikt cookies en vergelijkbare technologie. Nadere informatie over deze cookies kunt u vinden in onze privacy policy. Door op "Ik ga akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.